úterý 27. ledna 2015

Na stáži s MECEMom

V rámci projektu Hej, svet, tu sme! sme dostali jedinečnú množnosť - 2. decembra minulého roku sme sa zúčastnili jednodňovej stáže s novinármi z MECEMu. V dedine Bidovce v ten deň prebiehalo nakrúcanie reportáže o rómskych študentoch z elokovaného pracoviska technickej školy na Kukučínovej ulici v Košiciach. Redaktorov zaujímali najmä výpovede samotných učňov o tom ako sa im na škole študuje a prečo si zvolili práve elokované pracovisko v obci a nie školu v meste.
My sme mali možnosť vyskúšať si práci redaktoriek televíznej reportáže a nahliadnuť do priameho natačania a byť svedkami aka ťažka je tato práca. A nie len to; mali sme taktiež šancu skúsiť pracovať s kamerou a vyskúšať si aj rolu moderatoriek. Zistili sme, aké je ťažké predsvedčiť mladých tínejdžerov k tomu, aby hovorili o svojich problemoch a pocitoch na kameru. Zo začiatku sme ani netušili čo nás čaká a tak sme sa len s údivom pozerali aký aktívny a dobre zorganizovaný su ľudia z MECEMu. Mysleli sme si že táto práca nieje ťažká, ale predsvedčili sme sa, že nie každý môže byť novinárom.
A naše dojmy a pocity z tohto dňa? Práca s týmom MECEMu bola užasná, sú to dobrý ľudia a po celý den nás sprevádzala skvelá atmosféra. A keďže sme aj my študentky, tak s námi urobili rozhovor tiež. Počas tohto nakrúcania sme došli k tomu že odpovedať na otázky redaktorky je ľahšie ako byť novinárom. Aj keď si veľa ľudí myslí, že rozprávať na kameru je ťažké, nieje to pravda. Práca novinára je omnoho, omnoho ťažšia, lebo novinár musí vedieť aké otázky môže pokladať, aby bol objektívny a aby človeka, s ktorým robí rozhovor neznervózňoval. A na záver by  sme radi povedali, že by sme si to chceli vyskúšať ešte raz!


Katarína Turtáková, Marcela Turtáková, Rankovce

Žádné komentáře:

Okomentovat