úterý 27. ledna 2015

Kecerovce: aký bol pre nás rok 2014?

Keď máme zhodnotiť celý rok, tak bez školení s Člověkom v tísni a Jarmilou Vaňovou, by sme sa celý rok asi veľmi nudili a vymýšľali by sme len somariny.
V projekte Mládež pre demokratickú spoločnosť sme sa veľa naučili o právach a možnostiach ovplyvňovania a zapájania sa do verejného života a čo to vlastne je to dobrovoľníctvo. Prvýkrát sme „naživo“ videli, ako prebieha zasadanie obecného zastupiteľstva, čo kto robí, ako sa hlasuje, ako sa schvaľujú alebo neschvaľujú žiadosti občanov z našej obce.
Podarilo sa nám zorganizovať pár veľmi dobrých dobrovoľníckych aktivít, ako napr. deň detí, kde sa zúčastnilo viac ako 120 detí z obce. Na túto aktivitu sme nemali žiadne financie, ale keď sme prosili miestnych podnikateľov  o príspevok vo forme sladkostí, alebo malých hračiek, ani jeden nás „neodbil“ a každý nám niečo daroval. Po viacerých stretnutiach so starostom obce sme získali takisto od starostu niekoľko stoviek sladkostí, niekoľko desiatok tričiek a vodu pre všetkých účastníkov.  Zorganizovali sme všeobecnú osvetu o parlamentných a prezidentských voľbách a voľbách europoslancov. Počas informačných predvolebných aktivít sme si vyskúšali techniku „ door to door“ a presvedčili sa o účinnosti tejto formy šírenia informácií, čoho dôkazom bol výsledok komunálnych voľieb, kedy sa z radov rómskych kandidátov dostalo 6 poslancov do obecného zastupiteľstva, čo je obrovský úspech, nakoľko v predchádzajúcom období nebol v obecnom  zastupiteľstve ani jeden Róm.
Vďaka školeniam v projekte „Hej, svet, tu sme!“, sme sa naučili rôzne techniky reportáží, formy písania správ do novín, čoho sa máme vyvarovať  pri natáčaní reportáže a čo musí obsahovať každá dobrá reportáž. Práca s kamerou sa nám zdala jednoduchá, avšak až na školeniach sme zistili, aké náročné a dôležité je správne používanie kamery a ako sa musí dobre pripraviť moderátor na jednotlivé reportáže.
V obidvoch projektoch sme spoznali úžasných ľudí, napríklad Jarmilu Vaňovú, ktorá je naším veľkým vzorom, ďalej veľa mladých ľudí, ktorým sa nechce len posedávať v krčme, ale ktorí chcú so svojimi životmi niečo robiť, aj napriek tomu, aké to máme v našich komunitách niekedy ťažké.
Určite sa chceme zúčastňovať na podobných projektoch a aktivitách, lebo sa naučíme veľa nových vecí a spoznáme veľa nových ľudí. A máme možnosť aspoň trochu cestovať a dostať sa trošku z našej dediny. 
Veľmi pekne chceme poďakovať všetkým , ktorý nám umožnili zúčastniť sa na školeniach a aktivitách v projekte.


Julius Pecha ml. a Vojtech Miko, Kecerovce

Žádné komentáře:

Okomentovat