středa 21. ledna 2015

Ako sa Rómovia z Petrovej tešia na voľby

V Petrovej v okrese Bardejov sa v posledných dňoch veľa diskutuje o voľbách do obecnej samosprávy. Väčšina ľudí z miestnej rómskej osady hovorí, že by si nepriala, aby terajšia starostka obce vyhrala voľby a fungovala naďalej na svojom poste. Ľudia majú pocit, že počas svojho doterajšieho pôsobenia sa v rómskej osade nič neurobilo. Tí ľudia, ktorí chcú, aby súčasná starostka vo voľbách vyhrala tvrdia, že hlavná věc je, že môžu rbiť na verejno prospešných prácach. O miesto starostu sa obci uchádzajú traja kandidáti, všetci z majority.
V rómskej osade sa dala dokopy skupina siedmich mladých ľudí, mladších ako tridsať rokov a podala si kandidátku do obecného zastupiteľstva. Pred voľbami, ktoré prebehnú 15. novembra 2014 sa títo kandidáti zúčastňujú na školeniach, organizovaných Národným demokratickým inštitútom, kde sa pripravujú na vedenie kampane a budúcu prácu v obecnom zastupiteľstve.
Títo mladí kandidáti sa rozhodli kandidovať do obecného zastupiteľstva najmä preto, aby zmenili nevyhovujúce životné podmienky mnohých rodín v miestnej rómskej osade. „Veď žijeme v 21. storočí a nie je možné, aby ľudia chodili s vedrami po vodu ku studni, nehovoriac o umývaní, rajbaní a varení. Koľkýkrát sa taký člověk musí za deň otočiť, aby dal u sebe doma věci na poriadok? Rok čo rok sa rodia ďalšie deti a miestna rómska komunia rastie a ľudia, ktorí nemajú kde bývať sú nútení stavať si chatrče. Rodiny, ktoré bydlia v bytovkách si nažívajú celkom dobre, čo sa isto nedá povedať o ľuďoch, ktorí sú nútení žiť v chatrčiach. Klobúk dole pred tými, kto musia takto žit, lebo aj tak sa snažia udržiavať čistotu a hygienu,“ hovorí jeden z kandidátov na miesto poslanca v Petrovej, Jerguš Miko.

Dúfame, že našu kandidátku ľudia z našej komunity vo voľbách podporia, aby sa konečne tieto problémami začali v Petrovej riešiť,“ dodáva Jerguš. 

(október 2014)

Žádné komentáře:

Okomentovat